Burun estetiği ameliyatında yapılanlar kişiye özeldir. Burnun şekil bozukluğuna göre ameliyat planlaması ve ugulaması değişir. Sonucun iyi olması için burun şekline göre farklı uygulamaların yapılması şarttır. Ameliyat olmak isteyen kişilerin ücret konusunda bilgi almaları için doktorlarıyla görüşmeleri veya fotoğraflarını göndermeleri gereklidir, fotoğraflar mail veya whatsapp ile gönderilebilir. Ameliyat için seçilen hastane, oda konforu ve uygulanan anestezi ameliyat ücretini değiştiren faktörlerdir. İkinci burun ameliyatları (revizyon ameliyatı) veya burun şeklinin aşırı deforme olması ameliyat süresini uzatır ve farklı cerrahi işlemler (kulak veya kaburgadan kıkırdak alma) gerektirebilir, bu gibi durumlar da ücreti etkiler. Düşük ücretler daha çok risk ve olumsuzluk olasılığı alınıyor demektir. Daha yüksek bir fiyat ödeniyorsa ödenen ücretin bir kısmı otelcilik ve diğer hizmetlerin karşılığıdır ve hastane giderleri olarak ödenmektedir. Muayenehane ve poliklinik koşullarında bu ameliyatların yapılması sakıncalıdır. Estetik operasyonlar pahalı ameliyatlar olarak bilinmektedir. Fakat Türkiye’de başka ülkelere kıyasla bu ameliyatlar kaliteli olmakla beraber ulaşılabilir bir fiyatta dır. Estetik ameliyatlar hiç bir özel sigorta ve SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak deviasyon, sinüzit ve polip ameliyatları (endoskopik sinüs cerrahisi) gibi hastalıkların tedavi masraflarının bir kısmı SGK ve bazı özel sigortalar tarafından karşılanmaktadır.
Burun estetiği en sık uygulanan estetik ameliyattır. Ameliyat sırasında cerrah burun dokularını şekillendirerek kişinin istediği burun şeklini oluşturur. Gerek şekil gerekse burun büyüklüğünden dolayı mutlu olamayan kişilerde burun ameliyatı yapılarak burunları yeniden şekillendirilir.
Burun estetiği burnu yeniden şekillendirmek için güvenilir ve etkili bir çözümdür. Deneyimli ve yetenekli bir cerrah tarafından yapıldığında yüz görünümünde dengeyi ve uyumu sağlayarak kişinin özgüvenini artırır. Burun estetiği sırasında solunumu bozan yapılar düzeltilerek nefes alma problemleri de düzeltilir. Burun estetiği olmayı düşünüyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktalar ve konulardan bahsedeceğim. Bu yazılarda burun ameliyatı, fiyatı, faydaları ve riskleri ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Burun estetiği adayları
Burun estetiği olmak isteyenler burunlarının görünümünden memnun değiller ve burun şekillinin ayrıca yüz oranlarının iyileşmesini isterler. Burun ameliyatı olmak isteyenlerin bir kısmı burun içindeki yapısal bozukluklardan dolayı solunum zorluğu ve burun tıkanıklığından rahatsızlık duyarlar. Burun estetiği için uygun adaylar beklentilerinin gerçekçi, ameliyat risklerini bilen genel sağlık durumu iyi olan kişilerdir.
Burun ameliyatı olmak isteyen adaylarda aşağıdaki şekil bozukluklar olabilir:
- Yüzün diğer ögelerine göre burnun aşırı büyük veya aşırı küçük olması
- Burun üzerinde bir kemer olabilir
- Burnun geniş olması
- Burun ucunun sarkık, düşük veya geniş olması
- Burun ucu dolgun olabilir
- Burun deliklerinin geniş olması
- Burnun eğri olması
- Kazalara bağlı burunda asimetrilerin olması
- Burun içinde solunuma engel olan kemik eğrilikleri (deviasyon) ve burun eti büyümesi
Gençler kaç yaşında ameliyat olabilir?
Burun estetiği gençler arasında yapılan en çok yapılan kozmetik operasyondur. Hastalar ve doktorları açısından ameliyatın sorunsuz ve başarılı bir şekilde yapılıp yapılamayacağı önemli bir konudur. Doktor ameliyat olmak isteyen kişi kararının anne-baba veya arkadaşları baskısı olmadan tamamen kendi tarafından verildiğinden emin olmalıdır. Ameliyat sonuçlarına bakmaksızın burun estetiği için doktorlar kızlar için 15, erkekler için 16-17 yaşı beklemelerini tavsiye eder. Bu yaşlarda burun gelişmesini tamamlar.
Burun estetiği yapmanın amaçları
Burun estetiği yapılarak burun şekli, büyüklüğü ve tüm görünümü değiştirilebilir. Bazı kişilerde aynı ameliyat sırasında çene implanti yerleştirilmesini tavsiye edebilir. Çene implantı yüzde dengeli bir görünümün elde etmemize yardımcı olur. Ameliyat olmak isteyenler doktorlarından:
- Burun genişliğinin daraltılmasını
- Burun deliklerinin küçültülmesini
- Burun eğriliğinin düzeltilmesini
- Burun ucunun şekillendirilmesini
- Burun ve üst dudak arasındaki açının değiştilimesini isteyebilir.
Çoğunlukla burnu şekillendirmek için yapılan ameliyat kesileri burun içinden veya dikkat çekmeyen bir yerden yapılarak ameliyat izleri saklanabilir. Doğal bir görünüm için izlerin olabildiği kadar az olması önemlidir ve doktor tarafından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kişinin burun estetiği için uygun biri olduğu nitelikli bir cerrah tarafından değerlendirilince anlaşılır. Doktor ameliyattan önce cilt durumu, kozmetik amaçları, kişinin ruhsal ve tıbbi durumunu değerlendirmelidir.
Ameliyat fiyatı
Burun ameliyatı her hastada farklı olduğundan ameliyatın maliyeti bir kaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişiler toplam maliyetle ve ödeme seçenekleri ile ilgili doktorlarıyla görüşmelidirler.
Burun estetiği ilk ameliyat görüşmesi
Burun ameliyatı için doktor ile kapsamlı bir şekilde ameliyat hakkında görüşülmesi gerekiyor. Bu görüşmeler hasta ve doktorun birbirini tanıması ve ameliyatın planlamasına başlamak için gereklidir.
Burun Estetiği Muayenesi
Her şeyden önce cerrah hastanın burun ameliyatı için uygun bir aday olup olmadığını tespit etmelidir. Doktor hastanın sağlık ile ilgili geçmişini kullandığı ilaçlar ve sigara içimi gibi ilgili benzer konuları sorgulamalıdır. Kişinin sorulan sağlıkla ilgili sorulara doğru cevap vermesi kendi sağlığı ve ameliyatın başarılı olması açısından önemlidir. Bu gibi sağlıkla ilgili sorunların vs. ameliyattan önce doktora anlatılmaması cerrahi komplikasyon riskini arttırmaktadır.
Sigara içenlerde ameliyattan önce ve sonra ikişer hafta sigara içmeme şartıyla burun estetiği yapılabilir. Bazı ilaçlar iyileşmeyi yavaşlatabilir. Mümkün ise bu ilaçlar doktor tarafından değiştirilir. Cerrah ameliyattan önce burun muayenesi yapmalı. Ayrıca cilt kalitesi, burun hatları, yumuşak doku ve septumun durumu burun estetiğinden önce kontrol edilmelidir.
Burun estetiği amaçları
Ameliyat için başvuran kişinin cerrahi açıdan uygun olduğu sonucuna vardıktan sonra cerrah estetik veya sağlıkla ilgili istek ve beklentileri sorgular.Burun estetiği olmak isteyen bazı kişiler ameliyat görüşmesine gelirken burunlarının benzemesini istedikleri kişilerin fotoğraflarını getirirler. Bunun tamamen kopyası şekilde olması mümkün olmayabilir. Bununla birlikte bu fotoğraflar hastanın kozmetik olarak istedikleri açısından cerrahın burun ameliyatını planlaması noktasında faydası olabilir.
Burun estetiği planlanması
Doktor hastasını ameliyat sürecinde ve planlamasında aktif rol alması ve tedavi süresince işbirliği yapması için teşvik etmelidir. Ayrıca bu konular görüşülmelidir:
- Hangi tip burun estetiği en iyi sonuç verir
- Kişinin ihtiyaçlarına en uygun teknikler
- Anestezi
Burun estetiği tipleri
Burun cerrahisi ile burnu yeniden şekillendirme hastanın tedavi ihtiyacına göre burun estetiği tiplerine(çeşitlerine) ayrılır.
Burun görünümünden memnun değilseniz veya burun tıkanıklığı gibi solunumunuzu bozan bir işlevsel bozukluk varsa hayat kaliteniz düşer.
Burnu küçültmeye yönelik burun estetiği (Reduction Rhinoplasty)
Burnu küçültmeye yönelik yapılan burun estetiği en yaygın olarak uygulanan burun estetiği tipidir. Bu operasyon sonucunda kişi yüzün diğer ögeleriyle daha orantılı bir buruna sahip olur. Örneğin burun sırtında kemer olması, geniş bir burun ucu veya geniş burun deliklerinin olması sayılabilir. Ameliyatta istenilen sonucu elde edene kadar bir miktar kemik ve kıkırdak çıkartılmaktadır. Burun deliklerini küçültmek bazı teknikler uygulanarak burun kanadı ve burun deliği cildi bir miktar çıkartılmak suretiyle yapılmaktadır. Sıklıkla bilgisayar programları ameliyatı planlamak ve ameliyat sonrası burun görünümü simulasyon (benzerini göstermek ) etmek için kullanılmaktadır.
Burnu büyütme ameliyatı (Augmentasyon burun estetiği )
Burnu büyütme ameliyatı diğer bir popüler burun estetiği çeşiti dir. Bu ameliyatta doktor burnu yeniden yapılandırmak ve büyütmek için kemik, kıkırdak veya yumuşak dokuları burun sırtı, burun ucuna vs. yerleştirir. Bir çok ameliyatta septumdan ve burnun diğer kısımlarından alınan kıkırdaklar kullanılır. Fakat bu bölgelerde yeterince kıkırdak yoksa, kulak veya kaburgadan kıkırdak alınabilir yada sentetik – biyolojik doku kullanılır. Ameliyat dikkatlı bir şekilde planlanır ve çoğunlukla bilgisayar kullanılarak iki veya üç boyutlu ameliyat sonu görüntüsü oluşturulur.
Travma sonrası burun estetiği
Çarpma veya kaza sonucu burunda oluşan şekil bozuklukları burun estetiği yapılarak düzeltilebilir. Ameliyat yapılarak hem görünüm hemde burun fonksiyonunu düzeltilebilir. Burun ve septum düzeltilir. Travmaya bağlı burunda kırık olabilir. Bu durum da kemikler çeşitli yerlerden kesilerek istenilen pozisyona getirilir. Basit burun kırıkları ilk 2 haftada küçük bir operasyon ile düzeltilebilir. Ciddi travmalara bağlı şekil bozuklukları veya iyileşmeden sonra burun şekli düzgün değilse bir sene sonra ameliyat yapılarak hem burun şekli hemde septum düzeltilebilir.
Rekonstrüktif burun estetiği
Kaza, cilt kanseri, veya diğer hastalıklara bağlı burnun tamamı veya bir kısmı kayb edildiği kişiler ameliyat edilerek çeşitli deri parçaları,flepler, kemik ve kıkırdaklar kullanılarak burun yeniden onarılır veya yapılandırılır. Bir kaç seans gerekebilir.
Etnik burun estetiği
Etnik burun ameliyatında burnu şekillendirmek için aynı yöntemler diğer burun formlarını yeniden şekillendirmek için kullanılır. Etnik rinoplasti Afrikalı, Asyalı kişilere yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Bu kişiler daha yumuşak burun hatlarına sahipler ve etnik görünümün kaybedilmemesine özen gösterilerek burun ameliyatı yapılmalıdır.
Yaşlılarda burun estetiği
Burun gelişmesi 16 yaşında tamalandığı halde burun şekli ve hatları zamanla değişir. Burun ucu sarkmaya başlar, havanın geçtiği alan daralabilir ve solunum zorluğu – burun tıkanıklığına yolaçar. Burun estetiği yapılarak zamanla bozulmuş olan burnun şekli düzeltilir ayrıca hava geçişinin rahatlatılmasıyla birlikte kişi daha genç bir görünüme kavuşur.
Burun estetiği teknikleri
Burun ameliyatı 2 teknik kullanılarak yapılır, burun deformitesine göre bu tekniklerin biri seçilmelidir.
Kapalı burun estetiği
Kapalı ameliyatta tüm kesiler burun içinden yapılır. Bu yöntemle bir çok kozmetik girişim yapılabilir ve burun cildinde bir kesi yoktur.
Açık burun estetiği
Açık burun ameliyatında cerrah daha geniş bir görüş ve çalışma alanına sahiptir. Bu yöntemde burun yapılarına daha çok müdahale yapılabilir, titiz bir şekilde yapıldığında hastaların çoğunda iz kalmamakla beraber bazı kişilerde çok belirgin olmayan bir iz olabilir. Kesi iki burun deliğini ayıran burun cildini de kapsar. Kapalı yöntemde burun uç kıkırdaklarına da bir düzeltme yapılacaksa burun yapılarına daha çok sayıda kesi yapılmaktadır.
Doğru tekniğin seçimi
Açık ve kapalı burun estetiği her ikisi de burun şekil bozukluklarını düzeltme açısından son derece etkili ameliyatlardır. Ameliyatı yapan doktor her hastanın burun biçimine ve ameliyatın amacına göre doğru tekniği uygulamaya karar verir. Eğer hasta burnunda çok belirgin değişiklikler istiyorsa, travmaya bağlı deformiteler, eğrilikler varsa ve eğer burun ucu kıkırdaklarına kısaltma ,daraltma vs. gibi uygulamalar yapılacaksa açık yöntem burun estetiği daha iyi sonuç verebilir. Açık yöntem kapalı ameliyata göre buruna daha geniş bir şekilde ulaşmayı sağlar. Sadece burun sırtı düzeltilecekse örneğin kemer varsa kapalı burun estetği iyi sonuç verir. Her hasta farklı olduğu için “doğru” yöntem için katı bir kural yoktur.
Burun estetiği ve ileri teknoloji
Tıp hızla değişiyor ve doktorlar ileri yöntemleri kullanarak ameliyata bağlı sıkıntıları ve iyileşme süresini azaltmaya çalışıyorlar. Bu yöntemler yaygın bir şekilde kullanılmadığı halde burun cerrahisi geleceğine dair ilerleme sinyalleridir. Bu yenilikçi teknikler: . Yüksek devirli aletler kullanılarak burun kemiklerinde ince bir şekilde değişiklikler yapmak. Bu aletler çevre dokuyu daha az zedeler ve kemikleri kesme işlemine daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar. . Kişinin kendi kanı doğal bir yapıştırıcı olarak kullanılması. Bu yapıştırıcı kullanılarak kesilerin içten yapıştırılması suretiyle nedbe dokusunun fazla aşırı oluşmasını ve morarmayı önler.
Burun Ameliyatından Önce
Burun estetiği öncesi bazı noktalara dikkat edilerek iyileşme hızlandırılabilir, ameliyat sonrası daha rahat geçirilebilir ve komplikasyon riski azaltılabilir.
Beslenme
Herhangi bir ameliyattan bir kaç hafta önce hastanın sağlıklı beslenmesi önemlidir. Doğru ve dengeli beslenme iyileşmeyi hızlandırır ve enfeksiyon riskini azaltır. Meyve, sebze ve yağsız protein dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Besin takviyesi faydalı olabilir. A vitamini, C vitamini ve bromelain kullanılması tavsiye edilir. İyileşmeyi yavaşlatan ve ameliyat sonrası komplikasyonlara neden olabilecek ilaç ve besin takviyeleri kullanılmamalıdır. E vitamini, zencefil, gingko ve ginseng kullanılmamalıdır. Bazı homeopatik ve bitkisel takviyeler anestezi ile ilgili komplikasyonlara neden olabilir, bu durumlarda doktor bilgilendirilmelidir. Alkol karaciğer metabolizma işlevini etkilediği için burun estetiği yapılacağı günden bir hafta önce kullanılmamalı.
İlaçlar
Burun estetiği için hazırlanırken hasta kullandığı tüm ilaçlarla ilgili doktora bilgi vermelidir. Bazı ilaçlar ameliyat öncesi ve sonrası sorun yaratabilir. Bu durum da daha güvenilir bir alternatif ilaç ile değiştirilmelidir. Özellikle aspirin, ibuprofen ve kan sulandırıcılar son derece sakıncalıdır.
Sigara
Sigara kullanımı vücutta kan akımını yavaşlatır. Oksijen çok hızlı bir şekilde ameliyatlı yere ve kesi bölgesine ulaşamadığı için sigara içenlerde iyileşme süresi uzar, enfeksiyon riski artar ve istenmeyen nedbe dokusu gelişebilir. Sigara içilmesi ameliyatın yapılmaması için bir neden olmamasına rağmen bu alışkanlık burun estetiği ameliyatından 2 hafta önce ve 2 hafta sonra bırakılmalıdır.
İyileşmeye başlama
Burun estetiği sonrası iyileşme birkaç haftada gerçekleşir, hasta bu duruma hazırlıklı olmalıdır. En iyisi hasta 10 gün çalışmamalı ve dinlenmeli. Bir refaketçinin bulunması ve günlük işlerinde yardımcı olması faydalıdır. Burun ameliyatı sonrası çiğneme rahat olmayabilir bu nedenle ilk birkaç gün yumuşak gıda ile beslenilmeli.
Ameliyat Günü
Burun estetiği yapılacağı öncesi hasta iyi uyumalı ve dinlenmeli, gece geç saatte yiyecek- içecek tüketilmemelidir. Hastaneye gitmeden önce bakteri bulaşmasını önlemek için kişi yıkanmalı ve temizlenmeli ayrıca aynı nedenden dolayı makyaj ve diğer kozmetik ürünler kullanılmamalıdir.
Ameliyat
Burun estetiği çeşitli uygulamalarının bulunması, ameliyatta farklı hedeflerin olması nedeniyle uygulanan ameliyat kişiye göre oldukça değişkendir. Bununla birlikte burun cerrahisinde belirli basamaklar tüm hastalar için aynıdır.
Anestezi
Burun estetiği iki çeşit anestezi türü ile yapılabilir : Genel anestezi: Kişiye damar ve solunum yoluyla bir kaç ilaç kombine edilerek verilir, hasta tamamen uyur. İV sedasyon: Yüz lokal anestezi maddeleri ile uyuşturulur ve damar yolu ile bazı ilaçlar uygulanarak kişi sedatize edilir(uyuşturulur).
Cerrahi süreç
Kişi uyutulduktan sonra cerrah burun içinden ince kesiler yapar ve burun üzerindeki cildi alttaki kemik ve kıkırdaktan ayırarak ameliyat için bir giriş alanı oluşturur, böylece cerrah gereken işlemleri gerektiği şekilde yapar. Cerrah etraftaki dokulara en az zarar verecek şekilde dokuları koruyarak titizlikle çalışarak istenilen sonucu oluşturmak için gereken işlemleri yapar. Yeniden şekillendirme işlemi tamamlandıktan sonra cerrah burun cildini yeni hatlara ve yeni şekile sahip olan burun üzerine örter ve kesileri çok ince dikişlerle kapatır.
Burun ateli ve tampon
Burun estetiği yapıldıktan sonraki günlerde brnun korunması önemlidir. Kesiler kapatıldıktan sonra burun dokularını bir arada ve yeni şeklinde tutmak için cerrah splint yerleştirir. Bazı hastalarda burun içine tampon yerleştirilir. Tampon veya splint kanamayı önler ve septumu yerinde tutar. Tampon için pomatlı bez kullanılırsa bazı rahatsızlıklara neden olur, silikon splint kullanılırsa hasta daha az rahatsız olur. Birçok hastada septum içten dikilerek tamponsuz burun ameliyatı yapılabilir. Hastaların çoğu ameliyattan değil tampondan endişe duyar, bu kişilerin tampon konmadan tamponsuz ameliyat edilmesi ameliyat korkusunu ortadan kaldırır. Tamponsuz burun ameliyatı sonrası çok daha konforludur ve kişi tampon çıkartma acısını da yaşamaz.
İyileşme
Burun estetiği olan kişi birkaç haftada iyileşmeye başlar, iyileşmeyi hızlandırmak ve iyi bir estetik sonucu sağlamak için kişi bazı noktalara dikkat etmelidir.
İlk birkaç gün
- Ameliyattan sonra hasta ilk 48 saat tamamen istirahat etmelidir. Ameliyat olan kişi özellikle bu noktalara dikkat etmeli:
- Başın vücut seviyasinden daha yüksekte kalacak şekilde uyuma
- Düğme veya fermuarı olan gisiler giyilmeli ( giyerken buruna zarar vermeme amacıyla)
- Dişler nazik bir şekilde üst dudak ve burnu zedelemeyecek şekilde fırçalanmalı.
- Yüz ve burun olabildiği kadar korunmalı.
- Yüze ve burun çevresine soğuk kompres uygulanmalı.
- Beslenmeye dikkat edilmeli, hafif ve besleyici değeri olan lifli gıda tüketilmeli.
- Burun üzerindeki bandajlar ıslatılmadan vücut yıkanmalıdır.
- Sümkürülmemeli (3 hafta)
- Doktorun talimatına göre burun temizliği yapılmalıdır.
İlk birkaç hafta
Burun ameliyatından 1 hafta- 10 gün sonra kişi çalışabilir. Fakat hassas ameliyatlı burun dokularını korumak amacıyla aktivitelere daha düşük seviyede devam edilmeli. Bu hususlara dikkat edilmeli:
- Doktorun talimatlarına göre ağır spor yapılmamalı
- Ameliyat sonrası şişlikleri önlemek ve hızlı geçmesi için yemeklerde tuz kısıtlanmalıdır.
- Güneşli ortamlarda en az 30 SPF güneş kremi kullanılmalıdır.
- En az 4 hafta güneş gözlüğü veya gözlük kullanılmamalı ( çok gerekli ise gözlül desteklenerek kullanılmalıdır)
Burun ameliyatından sonra rutin kontrollere gidilmesi önemlidir. Genellikle ilk kontrol ameliyattan bir hafta sonra yapılmaktadır. Bu kontrol sırasında burun ateli-bandajı ve dikişler alınır. Sonraki aylarda hasta periyodik kontrollere çağırılır.
Sonuçlar
Burun estetiği ensık uygulanan estetik ameliyatır. Burun ameliyatı uygulanarak burun yapısında bir çok değişiklik yapılabilir ve kişinin yüz görünümünde büyük ve ciddi boyutta olumlu değişiklikler olur. Bununla birlikte başka ameliyatlarda da olduğu gibi önceden kişinin olası sonuçlar hakkında bilgisi olması ve beklentilerinin gerçekçi olması önemlidir.
Burun cerrahisinde beklentiler
Rinoplasti ameliyatında bir çok estetik kusur düzeltilerek burun yeniden şekillendirilir. Ameliyat ile yüz daha hengeli ve uyumlu bir görünüm kazanır, kemer ve eğrilikler giderilir ve burun boyutlarında farkedilebilir derecede değişiklik olur. İdeal sonuçları elde etmek için hastanın doktoru ile ameliyat öncesi görüşmelerde beklentiler ve diğer konularda açık olması gerekiyor. İlk muayenede hasta estetik açıdan beklenti ve isteklerini grçekçiliği açısından görüşmelidir. Burun estetiği çok iyi sonuçlar verebildiği halde kişinin görünümünü tamamen değiştiremeyebilir. Bu ameliyat ile ufak ve orta derecedeki kusurlar düzelterek kişinin daha güzelleşmesi sağlanır. Küçük değişiklikler bile kişinin görünümünü oldukça pozitif etkiler.
Burun ameliyatı öncesi sonuçları göreme
Modern teknolojiler kullanılarak kişiler ameliyatları sonucu hakkında bilgi sahibi olabilirler.Dijital görüntüleme yöntemleri kullanılarak ameliyat sonrası yüz görünümü görüntülenebilir. Bu modeller cerrah için ameliyatı planlama açısından çok faydalı olmasına rağmen ameliyat sonuçlarının tamamen aynı olacağı garantisi yoktur.
İlk sonuçları görmek ne kadar sürer ?
Burun estetiğinden sonra nihayi sonuç bir sene sonra görülebilir. Burun ve göz etrafındaki şişme ve morarma ilk 2-3 haftada burun şeklinin görülmesine engel olur. Bazı belirgin değişiklikler ilk birkaç haftada görülebildiği halde hastaların çoğu son sonucu görmek için sabırlı olmaları gerekiyor. Ameliyatı takip eden aylar süresince burun şekli yavaş yavaş oturmaya ve ortaya çıkmaya başlar. Ameliyattan sonra burun şeklinin tamamen ortaya çıkması uzun zaman aldığından bir sene dolmadan revizyon ameliyatı yapılmamalıdır.
Kalıcı iz ve nedbe dokusu kalabilir mi?
Burun estetiği yapıldığında diğer bir çok ameliyatta olduğu gibi iz kalma olasılığı var. Kapalı rinoplastide tüm kesiler burnun iç kısmından yapıldığından izler burun içinde kalır ve ameliyat sonrası görünür iz olmaz. Açık rinoplasti de iki burun deliğini ayıran burun bölmesinde de kesi olduğu için bu bölgede küçük bir iz kalabilir. Bu kesi dikkatlı ve titiz bir şekilde onarılırsa dikkat çekici bir iz kalmaz.
Kişi ameliyat sonucundan memnun değilse ne yapmalı ?
Maalesef cerrahın tüm çabalarına rağmen bazı vakalarda hasta ameliyat sonucundan memnun değildir. Bu durum bir çok hastada ameliyatın hatalı yapılmasından kaynaklandığı gibi hasta beklentilerinin gerçekçi ve realistik olmadığından da kaynaklanabilir. Burun ameliyatınan sonra burnun tamamen iyileşmesi ve son şeklini alması bir sene sürebilir bu nedenle ilk bir kaç ayda burun şekli istenildiği gibi değilse hasta panik olmamalıdır. Son şeklini aldıktan sonra bile kişi ameliyat sonucundan memnun değilse, düzeltme ve tedavi seçenekleri mevcuttur. İhtiyaç duyulan ve yapılacak değişikliklere göre cerrah, cerrahi olmayan veya cerrahi revizyon burun ameliyatı önerebilir.
Estetiğin faydaları
Burun estetiği olanların ameliyat olma amaçlaları burun görünümlerini güzelleştirmedir. Ameliyat olmak isteyenlerin çoğu burunlarının yüzün diğer ögeleriyle uyumlu olmadığını ve bu uyum ve dengeyi sağlamak için ameliyat olmak istediklerini ifade ederler. Rinoplasti yapılarak burun kemeri, burun ucu, burun deliklerinde çok yönlü değişiklikler yapılabilir. Burun ameliyatı tecrübeli ve yetenekli bir cerrah tarafından yapılırsa en iyi sonuçlar elde edilir.
Estetik burun ameliyatı faydaları:
. Yüz simetrisi : Burunda en ufak düzensizlikler kişinin görünümünde belirgin farklılık yaratabilir. Rinoplasti daha dengeli ve estetik bir görünüm yaratabilir.
. Görünümün iyileşmesi : Burun kemerinin veya burun ucunun düzeltilmesi yüzün diğer ögelerinin dikkat çekmesine neden olur.
. Orantılı büyüklük : Burun genişliğinin az miktarda bile daraltılması burnun yüzün diğer ögeleri ile uyumu açısından belirgin bir etkisi vardır.
. Kemerin veya eğriliğin düzeltilmesi : Doğuştan veya kazalara bağlı burun kemerindeki kusurlar ve şekil bozuklukları ameliyat ile düzeltilebilir.
Sağlıkla ilgili faydaları
Kozmetik açıdan görünümün düzelmesinin yanında burun estetiği yapılarak sağlık ile ilgili sorunlar da düzeltilir. Fonksiyonel burun ameliyatının sağlık açısından faydaları : . Solunum güçlüğünün giderilmesi : Burun ameliyatı yapılarak daralan hava geçişi genişletilir ve septumda yapısal bozukluklar düzeltilerek hastanın nefes alma problemleri tedavi edilir. . Doğumsal ekdikliklerin düzeltilmesi : Burun cerrahisi yapılarak burnun dış görünümü düzeltilebildiği gibi burun içinde septum deviasyonu gibi doğuştan bozukluklar da tedavi edilir.
Hayat kalitesi
Burun estetiği fiziksel (görünüm olarak ) faydalarının yanında hasta için psikolojik yönden de yararları vardır. Burun şeklinin bozuk olması kişiyi psikolojik olarak da rahatsız edebilir. Bir çok hasta başarılı burun ameliyatından sonra özgüvenlerinin belirgin bir şekilde arttığını belirtirler, bu tek başına bile ameliyat olmak için yeterli bir nedendir.
Riskler
Tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında olabilecek az sayıda komplikasiyon dışında riskli bir ameliyat değildir. Ancak her ameliyat bazı riskler taşır. Bu riskleri hastaların bilmesi ve olağandışı bir durumda doktorlarıya görüşmeleri gerekir.
Olası komplikasyonlar
- Nadir görülsede burun estetiği riskleri :
- Enfeksiyon
- Anesteziye bağlı yan etkiler
- Asimetri gibi olumsuz kozmetik sonuçlar
- nedbe dokusu ve izler
- Uyuşma
- Burun tıkanıklığı
- Kronik burun kanaması
- Septumun delinmesi
- Hematom (cilt veya mukoza altıda kan birikmesi)
- Revizyon ameliyatı riski
Riskleri azaltmak için ne yapmalı ?
En başta tecrübeli ve burun estetiği konusunda uzman bir doktor seçilmelidir. Burun konusunda uzman olan doktor daha güvenilir ve dikkatlı bir şekilde ameliyatı yaptığından enfeksiyon, kanama, perforasyon vs. gibi komplikayonların gelişme olasılığı düşüktür. Ayrıca burun cerrahisinde tecrübeli bir doktor estetik olarak daha iyi bir sonuç elde eder. İkinci olarak kişi ameliyat öncesi ve sonrası için doktorunun verdiği tüm talimat ve önerilere uymalı ve bunları dikkatlı bir şekilde uygulamalıdır. Bu talimat ve direktifler hastanın ameliyatı ve sonrasını daha rahat geçirmeini sağlamakla birlikte iyileşmenin hızlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Son olarak kişi ameliyat süecinde doktoruyla temas halinde olmalıdır. Ayrıca kişiler ameliyat olma amaçları, hastalıklarla ilgili geçmişleri, kullandıkları ilaçlar, ilaç vs. alışkanlıklar ile ilgili olarak doğru bilgi vermelidirler.
Ameliyata bağlı geçici yan etkiler
. Morarma: Tipik olarak göz etrafında olur ve genellikle 10-12 günde kaybolur.
. Ağrı – rahatsızlık hissi : Bazı hastalar özellikle ameliyatlı bölgelerde hafif ağrı ve tahrişten şikayet ederler. Hastaların çoğunda ağrı ilaçlarla giderilebilir.
. Şişlik : Şİşlikler birkaç haftada geçer fakat burun ucundaki şişliklerin tmamen geçmesi altı ay sürebilir.
. Sinüzit : Bazı hastalarda sinüslerin burun boşluğuna açıldığı yerde ödem ve şişme olur, bu durumda geçici olarak seste değişiklik ve burun akıntısında artış olur.
. Burun kanaması : Burun estetigi uygulanan kişilerde ilk 2-3 günde hafif kanlı bir akıntının olması normal bir durumdur. Bu dönemden sonra kanama olursa kişi doktoruna bildirmelidir.
Yan etkileri azaltmak
Bu yan etkiler zamanla kendiliğinden geçmesine rağmen hasta bazı önlemler alarak geçmesini ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ağrı kesiciler rahatsızlıkları azaltır, antibiyotikler sinüzit ve enfeksiyonu önler. Bazı doktorlar ameliyattan hemen sonra kullanılmak üzere ilaç verir. Hasta bu ilaçları reçetede yazıldığı gibi kullanmalıdır.
Revizyon burun estetiği
Revizyon burun estetiği ilk ameliyatın sonucundan memnun olmayan, başarısız bir ameliyat geçiren hastalara uygulanan ameliyattır. Bazı kişler ameliyattan sonra burunlarının görünümünden bazı hastalar da burun fonksiyonlarından (burun tıkanıklığından) memnun değiller. Bazı hastalar ilk ameliyattan sonra geçirdikleri travmaya bağlı olarak revizyon burun ameliyatı olmak isterler. Revizyon burun estetiği ilk rinoplasti amelyatı gibi açık veya kapalı olarak yapılabilir. Kapalı ameliyatta tüm kesiler burun içinden yapıldığı için görünür iz olmaz, açık ameliyatta burun dışında da küçük bir kesi vardır fakat titiz bir şekilde kapatılırsa belirgin iz kalmaz. Burunda düzeltilmesi gereken deformitelere göre ameliyat yöntemi seçilir. Burun estetiği revizyon ameliyatında kemik veya kıkırdak dokuya ihtiyaç olabilir. Eğer ilk ameliyatta çok fazla kemik ve kıkırdak alındıysa istenilen sonucu elde etmek için kıkırdak kullanılır. Çoğunlukla kıkırdak burundan veya kulak kepçesinden alınır. Nadiren kıkırdağın kaburgadan alınması gerekir ( costal kartilaj ). Revizyon burun ameliyatı yapılması burun dokularındaki yapışıklıklardan ve septum kıkırdak dokusunun çoğunlukla olmamasından dolayı ilk burun ameliyatından genellkle daha zordur.
Burun revizyon ameliyatı adayları
İlk burun ameliyatları başarısız olan ve bu durumdan memnun olmayan hastalara revizyon ameliyatı yapılabilir. Burun çok küçük veya büyük ise, burun orantısız ise yetenekli bir cerrah bu problemleri düzeltebilir. Rinoplasti sonrası burundan nefes alamayan hastalar da revizyon burun ameliyatı olabilirler. Revizyon ameliyatı için aday olmayı etkileyen faktörler :
- Geçirilmiş burun ameliyatı sayısı
- Revizyon ameliyatı amaçları
- Burun dokusunun miktarı
Çok fazla nedbe dokusu olan hastalar revizyon burun ameliyatı için uygun olmayabilirler. Hastaların bir kaç burun cerrahı ile görüşmesi revizyon cerrahi için uygun aday olup olmadıklarını belirleme açısından önemlidir. Riskleri ve faydaları açısından revizyon burun estetiği ile ilgili bilmeniz gerekenler Revizyon ameliyatı hastalaın istedikleri nihai sonuca ulaşmalarını sağlar böylece uzun zamandan beri bekeldikleri özgüveni kazanırlar. Ayrıca yapılan ikinci ameliyat nefes alma ve diğer burun fonksiyonlarını da iyileştirir. Revizyon rinoplasi ilk ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, kanama, nedbe gelişimi, uyuşukluk vs. gibi riskleri taşır. Ayrıca memnun kalmama ve üçüncü bir ameliyat olma olanağını kaybetme gibi durumlarla karşılaşma olasılığı vardır. Kişi tatmin edici bir sonucu sağlamak için doktoruyla iletişimde olmalı ve doktorların görüşünü almalıdır. Deneyimli ve tavsiye edilen bir doktor revizyon ameliyatını en iyi şekilde yapabilir. Burun ameliyatları yapan cerrah estetik ve fonksiyon açısından ameliyat sonucunu gerçekçi bir şekilde tahmin edebilir ve bunu sizle paylaşır, beklentilerin gerçekçi olması son derece önemlidir.
Sık Sorulan Sorular
Burun ameliyatı ne kadar sürer?
Normalde ameliyat 1-2 saat sürer, deformeite fazla ise bu süreyi bir miktar geçebilir. Revizyon burun estetiği biraz uzun sürebilir.
Burun ameliyatı için çok yaşlımıyım?
Burun estetigi için yaşın bir üst sınırı yoktur. Bununla birlikte enfeksiyon ve anestezi ile ilgili komplikasyonlar açısından kişinin sağlıklı olması gerekiyor. Buna ek olarak estetik açıdan sonucun iyi olması için cildin esnek olması gerekiyor.
Ameliyatsız burun şekli değiştirilebilir mi?
Son zamanlarda doktorlar ameliyat yapmadan burun şeklini değiştirmeye çalışıyorlar. Dolgu maddeleri buruna enjekte edilerek ufak değişikliler geçici olarak yapılabilir. Küçültme işlemi ve belirgin değişiklikler bu töntem ile yapılamaz. Cerrahi olmayan yöntemlerle eğrilik ve diğer nefes alma ile ilgili problemler düzeltilemez. Bu yöntemin geçici olduğu unutulmamalıdır.
Burun estetiği yapıldıktan sonra uçağa binebilirmiyim ?
Bazı doktorlar uçağa binmek için 1 hafta beklemenizi önerir. Diğer doktorlar 1-2 gün sonra uçağa binmenin sakıncalı olmadığını söyler.
Burun ameliyatından sonra nasıl beslenmeliyim?
Ameliyattan 7-8 saat önce hiç bir gıda ve su tüketilmemelidir. İlk birkaç gün çenenin ve yüzün fazla oynamaması açısından yumuşak gıda ile beslenme öneriliyor. Sonraki günlerde kişi normal gıda ile beslenebilir. Tuzlu gıda tüketilmemelidir.
Yıllar önce geçirdiğim kazaya bağlı burun kırığı ve eğriliği düzeltilebilir mi ?
Burun travmasında en kısa zamanda müdahale edilerek burnun düzeltilmesi gerekiyor. Fakat iyileştikten sonra da kemikler uygun yerlerden kesilerek burun düzeltilebilir.
Burnum ameliyattan sonra büyüyerek ameliyatın sonucunu etkiler mi?
Burun 16 yaşında gelişmesini tamamlar ve artık büyümez. Zamanla cilt genişler ve bu durumda burun ucu sarkabilir, burun estetiği ile bu sarkma düzeltelebilir fakat yaşlanma sürecine engel olamaz.