Jinekomasti tedavisi hastanın endokrinolojik tetkikleri yapıldıktan sonra netlik kazanır.
Ameliyat kararı verilmeden önce hastanın yaşına bakılır. Küçük yaşlı hastalarda jinekomasti ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra kendiliğinden geçebildiğinden beklemeleri tavsiye edilebilir. Yine ender bazı durumlarda jinekomasti ilaç kullanımına bağlı yan etki olarak görülebilir. Bu gibi durumlarda da ameliyat kararı verilmeden önce ilaç kullanımının kesilmesi sonrası jinekomastinin kendiliğinden geçip geçmediği gözlenir.
Ameliyat ile tedaviye karar verildikten sonra ameliyatta kullanılacak teknik seçilirken hastananın jinekomasti seviyesi, jinekomasti tipi, estetik kaygıları, genel sağlık durumu, vb. şartlar göz önüne alınır.
Göğüsteki büyüme daha çok yağ fazlalığından oluşuyorsa ameliyat liposuction denen teknikle yapılır. Bu yöntemde meme bölgesine küçük bir delikten girilerek ince bir kanal yardımıyla vakum yapılarak fazla yağ çıkarılır. Bu yöntemde iz kalma riski en azdır.
Büyüme yağ kaynaklı değil fakat göğüs dokusunun büyümesinden kaynaklanıyorsa eksizyonel teknik ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntemde meme başının etrafındaki koyu bölge sınırından yapılacak yarım ay şeklindeki bir kesiden girilerek fazlalık olan meme dokusu alınmakta, gerektiğinde deri parçasıda çıkarılabilmektedir. Meme başı etrafında belirsiz bir iz bırakır ve iyileşme süreci liposuctiona göre daha uzundur.
Yağlanma ve meme dokusu fazlalılığı hastada birlikte bulunuyorsa yukarıdaki iki teknik birlikte kullanılabilir.
Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasti erkek memesinin normalden fazla büyümesidir. Meme dokusundaki büyüme ender olarak puberte öncesinde olmakla bereber en sık puberte sonrası oluşmaktadır.
Meme büyümesiyle başvuran hastalarda muayene ve gerek duyulursa radyolojik inceleme uygulanır.
Jinekomastinin nedenleri farklıdır. Hormon dengesizlikleri en sık karşılaşılan sebeptir. Alınan hormon ilaçları, endokrin kökenli tümörler, testis gelişim bozuklukları karşılaşılan diğer jinekomasti nedenleridir.
Puberte sırasında erkek çocuklarda % 60-70 meme bezi büyümesi oluşur ama bu çok dikkat çekecek boyutlarda değildir. 6 ile 18 ay içerisinde kaybolarak meme normal büyüklüğüne döner.
Erişkin erkeklerin % 40’ında jinekomasti değişiklikleri mevcuttur, bu büyüme tek veya iki taraflı olabilir.
Cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir.
Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemi ile iyi neticeler alınır. Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuction la birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir.
Eğer yağ ve meme dokusu fazlalığının yanında deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusunun çıkarılması yanın da deride birlikte çıkarılır. Ameliyat sonrası 3 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır.