Meme dikleştirme ameliyatı neden yapılır diye soracak olursak… İnsan vücudunun tüm yumuşak dokuları gibi meme dokusu da ilerleyen yaşa paralel olarak sarkmakta ve gevşemektedir. “Pitoz” adı verilen bu durum yapısal özelliklere bağlı olarak bazı kadınlarda erken yaşlarda da görülebilmektedir. Gebelik ve emzirme gibi meme hacmini kısa sürede çarpıcı olarak değiştiren olaylar bu süreçte etkili olmaktadır. Genellikle sorun meme cildinde, içerideki meme dokusu hacmine orantısız bir şekilde gevşeme ve sarkma olmasıdır. Mevcut meme volümü de içinde bulunduğu cilt kılıfı ile birlikte aşağıya doğru kayar. Bu tür göğüslerde meme ucu kompleksi de ince uzun bir form almış olan deforme memenin alt ucuna doğru, meme altı oluğunu geçecek şekilde yer değiştirir. Sonuçta ortaya çıkan görüntü, modern kadını mutsuz etmekte ve daha diri, dik ve biçimli göğüslerin arayışına itmektedir.
Bu sorun “mastopeksi” adı verilen bir cerrahi girişimle çözülmektedir. Mastopeksi ( Meme dikleştirme ) operasyonu kabaca, yer değiştirmiş meme volümünün ve meme ucu kompleksinin olması gereken yere taşınması ve fazla cildin uzaklaştırılması işlemidir. Bu operasyonlar meme boyutunu büyütmeye veya küçültmeye yönelik işlemlerle kombine edilebilmekte, ve hastanın hem sarkma probleminden kurtarılması hem de dilediği boyutlarda göğüslere sahip olması sağlanabilmektedir.
Mastopeksi grubu operasyonlar basitten karmaşığa çok değişiklik gösterebileceğinden operasyon süresi, hastane yatışı gerekip gerekmediği, iyileşme sürecinin seyri gibi konularda genel bir bilgi vermek oldukça güçtür. Bu parametreler hastadan hastaya çok ciddi farklılıklar gösterir. Ancak hemen tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, bu işlemden sonra da memenin son halini alması 1 yılı bulmaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatı planı
Ameliyattaki hedef, beden ölçülerinize uygun büyüklükte, doğal bir şekle sahip simetrik göğüs elde etmektir. Ben, uygun büyüklük ölçülerini beden ölçülerinizi dikkate alarak tespit ediyorum. Sizin mevcut ölçüleriniz ile olması gereken ölçüler arasındaki farkın ne kadar olduğunu belirliyorum. Bu sırada her iki göğüs arasında şekil ve büyüklük farklarından kaynaklanan asimetriler de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Çoğu kadında sağ ve sol göğüs ölçüleri arasında farklılıklar olabilir. Sarkık göğüslerde sarkıklık derecesinin tespit edilmesi de önemlidir. Bunun için memenin alt kenar çizgisini referans olarak alıyorum. Meme başının, meme alt kenar çizgi seviyesinin ne kadar altında olduğuna göre sarkıklık derecesi belirliyorum.
Ameliyatta ne tür yöntemler uygulanıyor?
Memelerin sarkıklık derecesi ve mevcut büyüklüğü göz önüne alarak ne tür bir cerrahi girişimin uygun olacağının kararı ameliyat planlamasının en önemli kısmı. Sarkıklığın derecesi ne derece fazla ise ameliyat sonrası kalacak izler de o kadar fazla olur.
Hafif dereceli gevşek ve sarkık göğüsler:
Göğsünüzdeki sarkma derecesi hafif ise nasıl bir girişime ihtiyacınız olacağına göğüslerinizin büyüklüğüne bakarak birlikte karar verebiliriz. Meme büyüklüğü normal ise meme başının etrafından halka şeklinde bir miktar fazlalık deri çıkarılarak bolluğun giderilmesi ve meme başının hafifçe yukarıya doğru kaydırılması yeterli olur. Böyle bir girişimin ardından sadece meme başının etrafında çember şeklinde bir ameliyat izi kalır. Memelerinizde hafif bir sarkma olup da, gözünüze de biraz küçük görünüyorsa, dikleştirme ameliyatı uygulamadan, sadece göğüslerinizi biraz büyütmek için damla şeklinde anatomik silikon protez kullanarak göğüs büyütme yapılması oldukça cazip bir seçenektir.
Orta ve ileri dereceli gevşek ve sarkık göğüsler:
Memeleriniz orta ve ileri derecede sarkık ise iki farklı yaklaşım düşünülebilir. Birinci seçenek daha ziyade orta dereceli sarkmalar için daha uygun. Bu teknikte meme başının çevresindeki fazlalık deri halka şeklinde çıkarılır. Kalan deri göğsün alt kısmına doğru kaldırılınca meme dokusu açığa çıkar. Meme dokusunun altta kısmında meme toparlama ameliyatı uygulanır. Kesilmiş yerler, meme başının çevresinde çember şeklinde dikilir. Bu uygulama sonunda da sadece meme başının etrafında çember şeklinde ameliyat izi kalır. İkinci seçenekte hem meme başının çevresinde halka şeklinde, hem de memenin alt kenarına doğru uzanan dikey doğrultudaki deri fazlalıkları çıkarılır. Memenin alt kısmına toparlama işlemi uygulandıktan sonra kesilen yerler dikilerek kapatılır. Bu uygulama sonrasında meme başının etrafındaki çember şeklindeki ize ek olarak meme başının alt kenarından aşağı doğru uzanan dikey bir iz daha olur. Memeleriniz gözünüze küçük görünüyor ve biraz daha büyük olmasını istiyorsanız, aynı işlem sırasında silikon protez de yerleştirerek göğüsleri büyütmek gibi bir seçeneğimiz de var.
Meme dikleştirme estetiği sonrası iyileşme dönemi
Meme dikleştirme ameliyatı, uygun donanıma sahip bir hastanede yapılır. Genel anestezi ile yapılması gereken bir ameliyattır. Yaklaşık 3 saat kadar sürer. Ameliyattan 2-3 saat sonra ayağa kalkabilirsiniz, 1 gün hastanede kalmanız yeterli olacaktır. Ameliyattan sonra rahatsızlık verecek derecede ağrı olmayacak, hissedeceğiniz hafif ağrı da, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altında olacaktır. Ameliyatın etkisinden dolayı göğüslerde şişlik (ödem) ve zaman zaman morarma olabilir. Şişlik ve morarma olmuşsa, yaklaşık 10 gün içinde azalarak kaybolur. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Meme dikleştirme ameliyatı sırasında kendi kendine eriyen gizli dikişler kullanılırsa, ayrıca dikiş aldırma zahmeti ve stresi olmuyor. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi rahat olacak, yatakta değil, ayakta geçireceksiniz. Birkaç gün içinde iş hayatına dönecek, uçak yolculuğu yapacak derecede iyileşmiş olacaksınız. Yaraların iyileşmesi için gereken 15 günün ardından havuza ve denize de girebilirsiniz.
Meme dikleştirme ameliyatı olduktan sonra hamile kalırsam bebeğimi emzirebilir miyim?
Her hamilelik göğüsleri yıpratacağı için, meme dikleştirme ameliyatı, genellikle bir daha hamile kalmayı düşünmeyen kadınlar için çok daha uygun sayılır. Ancak hayat sürprizlerle dolu olduğu için, bu ameliyatın ardından da hamile kalabilirsiniz. Ameliyat sırasında süt bezleri fazla etkilenmez. Bu yüzden ameliyattan sonraki zaman içinde doğum yapıldığında süt bezleri ve süt kanalları zarar görmemiş olacağı için silikon protez uygulanan olgular da dahil olmak üzere tüm hastalar bebeğini emzirebilir. Olabilecek tek problem hamileliğin ardından göğüslerin tekrar yıpranıp deforme olma olasılığıdır.
Meme dikleştirme ameliyatının riskleri
Operasyon sonrasında açık tenli ve yara iyileşmesi normal olan kişilerde kalan ameliyat izleri çok belirgin olmaz. Ancak yine de izlerin belirginliği kişinin genetik yapısına, yaşına ve cildinin özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir. Ameliyat izleri başlangıçta kırmızımsı bir renkte olup, zaman içinde rengi solarak normal deri rengine kavuşur. Bu süre de 5-6 ay kadar zaman alır. Memelerinizin yeni formunu tam olarak kazanması için de yaklaşık 6 aya ihtiyacınız var.
Meme dikleştirme ameliyatı daha diri, daha dik, daha dolgun bir göğüs şekli kazandırıyor. Bu kazanç aynı zamanda kendinize olan güveninizi de arttırıyor