Jinekomasti, erkeklerde aşırı emme büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Yani başka bir deyimle erkek memesinin kadınsı özellikler göstermesidir. Bunun en büyük sebebi, aşırı kilo alma, hormonların sebep olduğu değişimler ve aşırı strestir. Günümüzde yoğun çalışma şartlarından dolayı insanlar aşırı stresli ortamlarda bulunmaktadırlar. Bu da hormonların yetersiz veya fazla salgılanması, stres kaynaklı yeme alışkanlıklarının bozulması gibi durumları beraberinde getirmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı erkeklerde aşırı meme büyümesi günümüzde sıklıkla karşılaştığımız ve önemsenmesi gereken bir hastalık haline gelmiştir.
Genellikle erkeklerde ergenlik öncesi ve ergenlik dönemlerinde görülen bu hastalık, erkekliğe geçiş yani ergenlik dönemlerinde bu kişilerdeki hormon salgısının bir anda değişmesi, beslenme alışkanlıklarının bozulması gibi sebeplerden dolayı vücudun her bölgesinde değişiklikler göstermektedir. Bunlardan en belirgin olanlarından jinekomasti, kendiliğinden birkaç yıl içinde geçmektedir. Hastalığın kendiliğinden geçmesi ve ergenlik döneminin sağlıklı periyotlarda ilerlemesi için ergen bireylerin aileleri tarafından bu dönemde bilgilendirilmesi gereklidir.
Jinekomasti, kendiliğinden birkaç yılda geçmemesi durumunda ameliyatla giderilebilen bir hastalıktır. Ameliyat, memelerde kesi açılması, sonrasında meme bezlerinde aşırı yağlanmaya ve büyümeye sebep olanların temizlenmesi, sonrasında da kesiklerin kapatılması ve iyileşme sürecinin beklenmesi şeklinde bir sürece sahiptir. Bu ameliyatlar lokal anestezi ile yapılabildiği gibi genel anestezi yöntemi ameliyat esnasında en çok tercih edilendir.
Jinekomasti tedavisinde ameliyat ile meme bezlerinin alınması sağlanırken, bezelerde olmayan fakat aşırı derecede yağlana meme dokusunun temizlenmesi için liposuction uygulanır. Bu da farklı bir tedavi yöntemidir. Öncelikle liposuction yardımıyla fazla yağlar alınırken memenin sarkmaması için sonrasında cilt germe ameliyatı uygulanmaktadır. Uygulanan ameliyatlar kesin çözümü sağlar ve jinekomastinin tekrarlanmasını engeller fakat kesinlikle hiçbir durumda jinekomasti tekrarlanmaz diye bir kural yoktur. Hasatlığın tekrarlanma ihtimalini en aza indirgemek için kişilerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri, yağlı veya yağ yapıcı özellikte gıdaları tüketmemeleri ve egzersizlerini aksatmamaları gerekmektedir.