Burun Estetiği Ameliyatı Nedir ve Ne Amaçlanır?
ANA SAYFA 9 Burun Estetiği 9 Burun Estetiği Ameliyatı Nedir ve Ne Amaçlanır?

Burun estetiği ameliyatı tıp terminolojisindeki diğer ismiyle rinoplasti, burnun estetik normlara ve yüzün diğer kısımlarında bulunan duyu organlarıyla görünümünü uyumlu hale getirmek ve kişinin kendine olan güveni ile beden algısını olumlu yönde değiştirmek için uygulanan cerrahi ameliyattır. Bu nokta da diğer bir amaç, burnun yeni görünümünü kazanma sürecinde doğal fonksiyonlarına zarar vermemek, bunun yanında varsa solunum problemlerini de düzeltmektir.

Burun Eğriliği ve Burundan Nefes Alma Sorunları da Rinoplasti ile Giderilir mi?

Septum deviasyonu yani halk arasındaki bilinen ismiyle burun eğriliği problemi, burnun orta kısmında yer alan kemik ve kıkırdak dokunun, doğumdan itibaren dış etkenlere mağruz kalmasıyla oluşan durumdur. Burundan nefes almayı engelleyen veya zorlaştıran eğrilikler, burun deliklerinin yan duvarlarında yer alan konka adı verilen yapılardaki aşırı dereceye ulaşan büyümeler de rinoplasti ameliyatı sırasında düzeltilir.

 

Estetik Burun Ameliyatı için Uygun Aday mısınız?

Rinoplasti İçin Uygun Adayların Özellikleri

Ruhsal olarak olgunluğa erişmiş ve dengeli,

Burnunda ilk bakışta belirgin bir şekil bozukluğu bulunan,

Şekil bozukluğu ile birlikte solunum güçlüğü yaşayan,

Mevcut şartlar dahilinde daha iyi bir görüm ve daha kaliteli solunum için gerçekçi beklentiler uman,

Pozitif kişiliği olan, iyimser, çevresindekilere karşı yumuşak

olan kişilerde rinoplasti ameliyatı rahatlıkla uygulanabilmekte ve olumlu ruh hali sayesinde daha hızlı bir iyileşme süreci gözlemlenmektedir.

Rinoplasti İçin Uygun Olmayan Adayların Özellikleri

Burun şeklinde ilk bakışta belli olmayan, çok hafif bozukluk var veya yok,

Burnunda bulunan şekil bozukluğunu aşırı abartan sürekli kafaya takan,

Burnundaki şekil bozukluğu ile diğer solunum sorunlarını tam olarak açıklayamayan,

Burun estetiği ameliyatı olup olmama arasında kararsız,

Narsistik kişiliğe sahip ve daima en mükemmeli ister,

Sosyal ve duygusal ilişkilerinde çeşitli problemleri olan,

Ameliyat sonrasındaki yaşam biçiminde oldukça ciddi değişimler bekleyen,

Yaşadığı sorunlardan dış görünümünü sorumlu tutan,

Daha önceki operasyonlardan dolayı doktorlarını suçlayan,

Şüpheci davranışlar ve kararsız hareketler sergileyen kişilerde sancılı bir operasyon ve operasyon sonrası süreç devam etmektedir. Bu noktada hastanın doktorun söylediklerine göre hareket etmesi ve talimatların dışına çıkmaması sorunları büyük ölçüde engellemektedir.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Burun estetiği ameliyatı olmadan önceki süreçte ameliyata hazırlık adına bir takım önemli noktalara dikkat etmek başarılı bir ameliyat sürecine katkıda bulunmanın yanında ameliyat sonrası süreçte de hızlı iyileşmenin anahtarı olmaktadır. Burun estetiği için belli bir ameliyat tarihi almış iseniz artık bu noktalara dikkat etmeniz sağlıklı bir süreç geçirmek adına faydalı olacaktır.

Aspirin, çeşitli vitaminler, bitkisel ürünler ve homeopatik preparatlar ile diğer ilaçların kullanımı ameliyattan 15 gün önce ve sonrayı kapsayacak şekilde kullanımı bırakılmalıdır. Bunların dışında doktor kontrolü ile kullanmakta olduğunuz mevcut ilaçlar var ise konu hakkında doktorunuza başvurmanız son derece önemlidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar

Estetik ameliyat öncesinde hasta, ameliyatı yapacak olan cerrah ve anestezi uzmanı ile ameliyata dair tüm detayları görüşerek tıbbi sorgulama yapmalıdır. Operasyona dair tüm detaylar bu görüşmede konuşulmalı ve ameliyat sürecinde olması muhtemel sorunlar üzerinde bilgi alışverişinde bulunulmalıdır. Bu görüşme için gerek doktor gerekse hasta süreci birbirlerine yardımcı olacak şekilde sürdürmeli ve tüm detayları açıkça konuşmalıdır.
Ameliyat öncesi vücuda yorgunluk veren ve halsiz düşüren uygulamalardan kaçınılmalı, nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanmış olmamalı, genel vücut sağlığının iyi olduğu koşullar ile ameliyata girmeye özen gösterilmelidir.

Konunun girişinde de belirttiğimiz üzere burun estetiği ameliyatı öncesinde kullanılan aspirin, vitaminler, homeopatik maddeler ve bitkisel ürünler ameliyat esnasında oldukça ciddi kanamalara sebep olabilmekte ve tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar ile reaksiyona girerek çeşitli olumsuz tepkilere yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor ile kullanılan ilaçlar hakkında doktora bilgi verilmeli ve zorunlu olmayan ilaçlar ile bitkisel ürünlerin kullanımı ameliyattan en az 15 gün bırakılmalıdır.

Çeşitli sebeplerle hali hazırda kullanımına devam edilen depresyon, hipertansiyon, ağrı kesici ve diğer tüm ilaçlar hakkında doktora bu süreçte kesinlikle bilgi verilmelidir.

  • Yakın zamanda kullanılan doğum kontrol hapları bacaklarda pıhtı oluşma riskini maksimize ettiğinden bu tür ilaçlar ameliyattan en az 4 hafta öncesinde bırakılmış olmalıdır.
  • Önceki yıllarda damar hastalıkları ve damarda pıhtı oluşması sebebiyle tedavi görmüş hastaların bu konuları doktora açıkça söylemeleri önemlidir.
  • Sigara ve fazla kilo gerek anestezi gerekse dokulardaki kan dolaşımını ve yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemekte ve risk oluşturmaktadır. Bu sebeple sigara kullanımı ameliyattan 15 gün önce bırakılmalı ve fazla kilolu hastalar bu kilolardan bir miktar kurtulduktan sonra ameliyat için tekrar başvurmalıdır.
  • Ameliyat için planlanan dönem için hastanın ruh hali ve psikolojik durumu normal olmalıdır. Can sıkıntısı, iş veya sosyal sorunlar sebebiyle yaşanan olumsuz durumların verdiği psikolojik etki gerek ameliyat sürecine gerekse iyileşme sürecine sorun teşkil etmekte ve risk oluşturmaktadır. Bu sebeple hasta ruhen ve bedenen kendini iyi hissettiğinde operasyon için hazırlanmalıdır.
  • Ameliyat öncesi süreçte hasta günlük olarak sulu ve doğal lifli gıdalar tüketmeli ve alkolden kaçınmalıdır.
  • Sözleşilen ameliyat saatinden 8 saat öncesinden itibaren su dahil hiç bir gıda tüketimi yapılmamalıdır. Hastanın sürekli olarak kullanmakta olduğu tansiyon ilacı vs. gibi ilaçlar ameliyat ekibi bilgilendirilerek alınmalıdır.
  • Süreç hazırlıklarına başlamanıza rağmen ameliyat hemen öncesinde kendinizde gördüğünüz veya hissettiğiniz gribal enfeksiyon, yüksek ateş, döküntü veya herhangi bir olumsuz durumu vakit kaybetmeden doktorunuza bildiriniz.
    Ameliyat Öncesi Son Akşam
  • Duş alınız ve akşamı istirahat ederek geçiriniz.
  • Ameliyatınız ertesi gün öğleden sonra ise gece yarısından itibaren yeme içmeyi kesiniz.

Ameliyat Sabahı

Operasyon öncesi son saatlerinizde kullanmanız gereken tansiyon ilacı gibi ilaçları doktorunuzun bilgisi dahilinde kullanabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda daha önce bu konuda olumsuz bir şeyler söylediyse buna uymanız son derece önemlidir.
Ameliyatınız öğleden sonra ve çok aç iseniz ameliyat saatinden 6-8 saat öncesine kadar çok hafif bir şeyler atıştırabilirsiniz. Kahvaltı tarzı abartmamak kaydıyla yapılabilir.
Varsa kontakt lenslerinizi çıkartınız. Küpe, saç tokası, kolye ve diğer aksesuarlarınızı yanınızda getirmeyiniz.
Kolay giyilebilir rahat kıyafetler ve ayakkabı tercih ediniz. Başınızın üzerinden çıkartılması gereken kıyafetler tercih etmeyiniz.
Ameliyat sonrasında evinize dönerken araç kullanmanıza izin verilmeyecektir. Bu durumu göz önüne alınarak bir yakınınız ile hastaneden çıkışınızı organize ediniz.
Ameliyat Öncesi Kesilmesi Gereken Besin Destekleri

Günümüzde bitkisel kaynaklı ve ‘doğal’ olduğu ileri sürülen destekleyici besin takviyelerinin tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bitkisel çay, toz veya hap şeklinde tüketilen bu ürünler bazı durumlarda faydalı olsa dahi ameliyat sürecinde kanın pıhtılaşma özelliğini değiştirmek suretiyle veya kullanılan diğer ilaçların etkilerini artırmak veya azaltmak şeklinde etkileşime girebilmekte ve istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.

Ameliyattan 15 gün önce kesilmesi gereken besin destekleri:

  • Yaban Mersini (Vaccinium Myrtillus)
  • Arnavut Biberi (Capsicum Annum)
  • Melekotu (Angelica Sinensis)
  • Ekinezya (Echinacea Augustfolia)
  • Gümüşdüğme Bitkisi (Feverfew, Tanacetum Parthenium)
  • Balık Yağı Kapsülleri
  • Sarımsak (Allium Sativum)
  • Zencefil (Zingiver Officinale)
  • Gingo Biloba (Ginkgo Biloba)
  • Ginseng (Panax ginseng, panax quinquefolium)
  • Alıç (crataegus laevigata)
  • Kava Kava (piper methysticum)
  • Meyan kökü (Glycyrrhiza Glabra)
  • Efedra (Ma Huang, ephedra sinica)
  • Melatonin
  • Sarı Kantoron (St John’s Wort)
  • Kedi Out (Valeriana Officinalis)
  • E Vitamini
  • Yohimbe (Corynanthe Yohimbe)

İLGİLİ DİĞER YAZILAR

Yüz şekline Göre Burun Estetiği

Yüz şekline Göre Burun Estetiği

Hemen hemen hepimizin yaşadığı problemlerden biridir burun. Bazılarımız nefes almada zorluk çeker, bazılarımız ise tamamen görünümünden hoşlanmaz. Burun nedenle burun estetik ameliyatlarına yönelmekteyiz. Burun ile ilgili bir çok estetik ameliyat yapılmaktadır. Ancak...

Neden Burun Estetiği?

Neden Burun Estetiği?

Hemen hemen hepimizin yaşadığı problemlerden biridir burun. Bazılarımız nefes almada zorluk çeker, bazılarımız ise tamamen görünümünden hoşlanmaz ve toplum tarafından dışalanıp, alay konusu olabilmektedir. Burun estetiği ameliyatı yeni bir burunun oluşmasına neden...

Estetikle Burun Küçültme Nasıl Yapılır?

Estetikle Burun Küçültme Nasıl Yapılır?

Yüze bakıldığında ilk bakışta göze burnumuz dikkat çeker. Bazı kişiler burun estetiği yaptırarak kendilerine değişiklik katarlar. Eskiden estetik burun ameliyatı deyince aklımıza kemiği oyuk, ucu kalkık ve delikleri büyümüş, ameliyat olduğu hemen belli olan bir burun...

Gönder / Send
Canlı Destek / Online Support
Merhaba. Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?
Hello. How can i help you?