Yaşın ilerlemesi, kilo kaybı, hamilelik ve emzirme memelerin yıpranmasına, içinin boşalarak sönük bir hale gelmesine ve sarkmasına sebep olmaktadır.
Sarkık ve sönük memeler kadınlarda estetiksel ve psikolojik problemlere sebep olur. Meme dikleştirme ameliyatı ile deforme olmuş sönük ve sarkık memeler silikon ve dolgu maddeleri ile dolgunlaştırılmakta ve dikleştirilmektedir.
Dolgunlaştırılan ve dikleştirilen memeler kadın psikolojik açıdan kendilerini iyi hissetmelerini, estetik açıdan iyi görünmelerini sağlamaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatı ameliyatın seyrini etkileyecek düzeyde rahatsızlığı olmayan gelişim sürecini tamamlamış tüm kadınlara yapılabilmektedir.
Bu küçülmeye deri uyum sağlayamayınca meme ve meme başı aşağı doğru sarkar. Bu sarkma, göğüs dikleştirme ameliyatı ile düzeltilebilir.
Bazı hastalarda ise fazla miktarda kilo verme ya da zayıflama sonucunda meme dokusunun küçülmesi ile de sarkma meydana gelebilmektedir. Meme dikleştirme ameliyatı hastanın kendi dokuları ile yapılır. Meme dokusu çıkarılmadan sadece bollaşan derinin fazla kısımları alınarak operasyon gerçekleştirilir. Ancak bu çıkarma işlemi koni şeklinde dik bir göğüs oluşturabilmek için belli bir kalıba göre yapılır.
Meme dikleştirme ameliyatı sırasında eğer doku fazlalığı mevcutsa meme küçültme, aksi durumda protezle büyütme işlemi de yapılabilir.
Ancak bu uygulamalarda ameliyat izlerinin daha belirgin olma riski vardır. Bu sebeple meme dikleştirme ameliyatından 6-12 ay sonra silikon protez ile büyütme estetik ameliyatı yapılması daha iyi sonuç verecektir.